#197

Har man mistet sine forældre, kan man måske tænke, „hvis bare min far havde været her nu“ eller „hvis bare jeg havde en mor“, men både ens far og mor lever evigt i ens hjerter. Shakyamuni Buddha mistede også sin mor lige efter hans fødsel, men han beviste

Mine ord til dig - 365 dage - Daisaku Ikeda

Foto17.jpg

Udstilling mod kernevåben 2007

I samarbejde med Pugwash, Danmark og Københavns Hovedbibliotek arrangerede SGI-Danmark en plancheudstilling mod kernevåben på Hovedbiblioteket i København den 3.-10. oktober 2007. Plancherne omhandlede brugen af atomvåben mod byerne Nagasaki og Hiroshima i 1945, og indgik i en række aktiviteter i forbindelse med 50 året for bl.a. Josei Todas erklæring mod enhver anvendelse af kernevåben.

Udstillingskataloget forklarede følgende om udstillingen:


Kampen mod kernevåben er stadig en livsnødvendighed Sensommeren 2007 markerer 50 året for to markante initiativer mod kernevåben. 

I august 1957 startede Pugwash Conferences on Science and World Affairs deres aktiviteter i Canada, og i september 1957 kom Josei Toda med sin deklaration mod kernevåben. På den tid stod verden i brintbombens og den Kolde Krigs skygge. Folk var bange, for mennesket var for første gang blevet i stand til at udslette al civilisation over hele kloden.

Afslutningen af den Kolde Krig var derfor en gylden mulighed for fuldstændig at gøre en ende på atomtruslen. Men desværre ser situationen faktisk endnu værre ud i dag end under den Kolde Krig. De indgåede aftaler om ikke-spredning og destruktion af eksisterende kernevåben er ikke blevet effektueret, og i dag findes mere end 27.000 kernevåben. Mange af dem er brintbomber, hvoraf nogle er 1000 gange stærkere end Hiroshima-bomben. Risikoen for fejlaffyring på grund af tekniske eller menneskelige fejl er stor, og sikkerhedsproblemer betyder, at terrorister kan få adgang til kernevåben.

Der er derfor brug for en stærk folkelig opbakning til kravet om destruktion af alle kernevåben – og til kravet om en verden, hvor krig ikke er en mulighed. Da krige startes af mennesker, har mennesker også kraften til at standse alle krige. Det vil kræve en ændring af menneskelige værdier; en ændring, der kun er mulig ved hjælp af uddannelse og kultur. Vi bliver nødt til at skabe global fredskultur, hvor hver eneste borger føler sig loyal og ansvarlig – ikke blot i forhold til hendes eller hans nation, men en højere loyalitet mod menneskeheden som helhed.

 

 

 

 

Udgives af SGI-Danmark
A.F. kriegersvej 3
2100 København Ø